Dones que escriuen

Autoría: Sílvia Soler (Avui)

“Fa uns anys em van convidar a una conferència a Bath. Un convidat pèssim. No vaig dir ni una sola paraula. Em van donar un exemplar d’una novel·la de Jane Austen ambientada en aquella ciutat, L’abadia de Northanger. Ara que he estat malalt, vaig fer una ullada als llibres que no havia vist abans i vaig decidir llegir-lo. Però, a la meitat de la lectura, vaig pensar: sóc un home adult que està llegint aquesta dona terriblement insulsa que m’explica la seva vida amorosa. En diu amor, havent vist aquell fulano una sola vegada. I em vaig dir: què estic fent amb aquesta història? És una història per a algú altre. És per als que passen pel carrer, no pera mi”.

És a dir, que això que ha dit fa uns dies el premi Nobel W.S. Naipaul, i que ha aixecat tanta polseguera, ja ho havia dit (escrit) fa uns quants anys. Sembla, doncs, que tenia moltes ganes de fer-nos enfadar, de provocar, de cridar l’atenció, vaja. Ara, al sac de l’Austen hi ha afegit totes les dones que escrivim (quin plaer, quin honor, encara que sigui ell qui m’hi fiqui!). Les dones escrivim amb un excés de sentimentalisme i amb una visió estreta del món, diu Naipaul. Qui no hagi llegit gaire literatura escrita per dones podria pensar que té raó. Al cap i a la fi, és un premi Nobel! És per això que he decidit dedicar la resta de l’article a recordar noms de dones que escriuen fantàsticament bé, que han gosat mirar el món amb la seva mirada –estreta o ampla, però la seva–, que han mirat endins per parlar de sentiments, després que els escriptors homes, durant segles, hagin tendit a mirar enfora. Caterina Albert, Marguerite Yourcenar, Montserrat Roig, Margaret Atwood, Marianne Fredriksson, Sylvia Plath, Doris Lessing, Elsa Morante, Charlotte, Emily i Anne Bronte, Carmen Martín Gaite, Anna Frank, Virginia Woolf, Maria Mercè Marçal, Carmen Laforet, Agatha Christie, Maria Àngels Anglada, Anne Tyler, Simone de Beauvoir, Mercè Rodoreda, Tracy Chevalier, Edith Warton, Louise M. Alcott, Natalia Ginzburg, Karen Blixen, Alfonsina Storni, Rosa Chacel, Katherine Mansfield, Renate Dorrenstein, Bonnie Burnard, Muriel Spark, Colette, Dorothy Parker, Anne Gavalda, Françoise Sagan, Astrid Lindgren, Elena Fortún… Perdoneu que no sigui una llista exhaustiva, només són algunes de les meves preferides. Ah, i Jane Austen, de qui per cert, Naipaul no ha entès res de res.